Matcha a její využití v kuchyni

Jak jistě potvrdí ti, kteří holdují tomuto práškovému čaji už delší dobu a nedají na něj dopustit, jedná se o celosvětově proslulý nápoj oblíbený hlavně na japonském císařském dvoře. Snad každý, kdo se jen trochu zajímá o japonskou (potažmo asijskou) historii, jistě potvrdí, že právě matcha se zde popíjí už po dlouhá staletí a má pověst dokonalého životabudiče. Jak je ale patrné hlavně v poslední dekádě, matcha začíná být populární i u lidí, kteří zrovna neholdují čajovým dýchánkům. Výživoví poradci pak matchu kategorizují jako takzvanou superpotravinu, za kterou jsou označovány díky svému mimořádnému složení například i některé druhy ovoce či zeleniny.

A v neposlední řadě je také třeba dodat, že jeden šálek matchi se vyrovná z hlediska obsahu prospěšných látek desítce hrnečků s klasickým zeleným čajem, takže výživoví poradci rozhodně nesáhli nikam vedle. S matchou se proto nesetkáme vždy jen ve formě nápoje, protože možné využití v kuchyni je opravdu velmi bohaté.

Matcha se poprvé dostala za hranice „rodné“ Číny do Japonska již ve dvanáctém století. Kdekdo o ní tvrdil, že jde o skutečný zázračný lék, který nemá obdoby. Jde sice o velmi lahodný čaj, ale v první řadě jsou důležité hlavně zdravotní účinky – takže je vhodný i pro ty, kteří zrovna moc čaji neholdují a popíjejí raději třeba kávu nebo ovocné šťávy. Nebo jste našli na internetu zajímavý recept na lahodnou krmi, kde je jednou z důležitých složek právě matcha? I v takovém případě není od věci něco podobného zkusit…

Matcha obsahuje více antioxidantů, než tolik proslulý zelený čaj v snad všech jeho formách – a to v některých případech dokonce až stonásobně! Třeba právě antioxidant EGCG dokáže rozproudit metabolismus až o třicet procent, takže je samozřejmě vítaným pomocníkem při hubnutí. A příprava je přitom opravdu jednoduchá, vlastně jen prášek, který se rozmíchá postupně v šálku vody a vypije. Při vaření je to pak otázka několika sekund, nemusíte nic připravovat – vlastně jde o takové koření, když to vyjádříme s trochou nadsázky.

Koláčky k čaji, sušenky nebo třeba lahodná zmrzlina. A vše domácí, vše bez chemie, jen s trochou matchi a hned máme úplně jinou chuť! Je to zdravé, je to výborné, takže není důvod, proč matchu v kuchyni nevyzkoušet. Bonusem jsou i zcela mimořádné antioxidační účinky, které jen tak někde nenajdete.

Milovníci zdravého životního stylu mají v tomto ohledu opravdu jasno. Nejlepší je, samozřejmě kromě nápoje, matchu spojit se sýrem cottage nebo bílým jogurtem. Velice výživná a hlavně zdravá snídaně, ještě třeba s pár kousky ovoce – tomu se jen tak něco nevyrovná. Je to jednoduché, připravené skoro hned a ještě k tomu mimořádně chutné (a v neposlední řadě také snadno stravitelné). Takže proč to nevyzkoušet? V životě se nakonec má zkusit všechno.

Detailní informace o matchi jsou stále častěji v mnoha nových českých kuchařkách, hodí se totiž jak do dezertů, tak i pro výrobu skvělé domácí zmrzliny nebo cheesecake. Stačí malá špetka a chuť se hodně ozvláštní, to samozřejmě platí i pro klasické vaření. Palačinky s příměsí matchi, do kterých přidáte i trochu ovoce.

Říkáte, že práškový čaj matcha je cenově mimo Vaše možnosti? Je pravdou, že patří mezi ty poněkud dražší, ale není matcha jako matcha, alespoň na českém trhu ne. Najdete totiž poměrně levnou matchu, ale i mimořádně kvalitní směs, která je v úplně jiné cenové hladině. A v neposlední řadě je třeba dodat, že existuje i speciální matcha, která není příliš drahá a je určena výhradně pro kuchyňské využití, tedy nikoliv pro přípravu klasické čajové směsi. Obvykle ji najdete v každém specializovaném obchodě, jak v nákupních centrech, tak i třeba na internetu.