Chcete si opravdu vychutnat si svůj oblíbený čaj matcha? V takovém případě nestačí jen vědět, jak postupovat při přípravě nápoje potažmo mít k ruce to správné nádobí. Velmi důležitým faktorem je i kvalita prášku – měli byste tedy mít k dispozici co možná nejčerstvější matchu, což je v některých případech hodně velká potíž. Někteří méně zkušení nechávají prášek pár týdnů na slunci, jiní jej uskladní do temnějších prostor, kde je ale až mimořádná vlhkost vzduchu. Skladování matchi bychom tedy měli věnovat opravdu mimořádnou pozornost, vybrat si vhodnou směs v obchodě prostě a jednoduše samo o sobě nestačí.
Rozhodně není namístě pocit, že čaj přežije úplně všechno. Za našich předků se sice skladoval ještě poněkud svérázně, například v kovových nádobách přímo nad plotnou nebo v papírových sáčcích. Ano, z takto skladovaného čaje si připravíte nápoj, který je takříkajíc neškodný a bude možná i trochu chutnat. Ale se skutečným čajem, který Vám udělají ve vybraných asijských čajovnách a který pili už na japonském císařském dvoře, tohle bohužel nemá vůbec nic společného.
Čaj v obchodech je sice ve formě suchých lístků, ale pozor – to rozhodně neznamená, že vydrží všechno. Stále ještě je v něm voda, byť už jen v hodně malém množství (zhruba tři procenta objemu). Skladování čaje tedy má svoje nepsaná pravidla, která bychom měli dodržovat. Není jich však zrovna mnoho a nejde o nic složitého.
Matcha totiž neoplývá jen skvělými účinky na naše zdraví. Dá se totiž o ní směle prohlásit i to, že chutná opravdu výborně a navíc i krásně voní. Když se ale nebude adekvátně skladovat, všechny tyto vlastnosti budou ty tam. Co tedy nejvíce škodí kvalitě tohoto práškového čaje? V první řadě jde o vlhkost, dále i působení slunečních paprsků, příliš teplé prostředí, přístup vzduchu a také různé pachy – zejména pokud čaj skladujete poblíž koření nebo obecně velmi aromatických surovin, což je prostě a jednoduše špatně.
A pozor, tyto faktory neovlivňují jen chuť nebo vůni připravovaného čaje. Dokonce mohou mít i negativní efekt na jeho zdravotní účinky. Při skladování matchi je tedy třeba dodržovat pár základních zásad, ze kterých není radno ustupovat. Pohodlnost se tu prostě nevyplácí.
Matchu skladuje ideálně v původním obalu, v němž byla zakoupena. Pokud ji hodláte skladovat jinde, mělo by jít pokud možno o hermeticky uzavřenou nádobu. V opačném případě by totiž čaj mohl zoxidovat – jinými slovy ztratit chuť, vůni a samozřejmě i své léčebné vlastnosti, které se pak vypaří doslova a do písmene jako pára nad hrncem. Když k čaji nebude moci volně proudící vzduch, nepřenesou se k němu ani pachy z okolí, kterých je hlavně v kuchyni opravdu hodně. Vůně připravovaného nálevu by pak byla pokaždé jiná a přinejmenším podivná, což pochopitelně zkazí požitek z celého nápoje. Matcha by proto měla být co možná nejdál od trouby nebo sporáku.
Průhledný obal také není na místě, zvláště pokud je vystaven přímému slunečnímu záření. Jeden den pobytu na slunci jistě vlastnosti čaje prakticky nezmění, ale po třech týdnech už můžete splakat nad výdělkem. Vůbec nejlepší proto bude vybrat pro skladování takové místo, které je nejen suché, ale hlavně temné. A není rozhodně od věci skladovat matchu třeba v mrazáku, kde si uchová své cenné vlastnosti po hodně dlouhou dobu. Ale v tomto případě pozor – pokud matchu jednou rozmrazíme, nebude právě dobré ji znovu zmrazovat, raději ji co nejdříve spotřebujme.