V jednadvacátém století neplatí, že matcha se pije prakticky jen a pouze v Japonsku. Rok co rok se už tak velmi početná základna fanoušků tohoto čaje zvyšuje a objednat si jej můžete už prakticky odkudkoliv. Před pár staletími přitom šlo o pochoutku, která byla určena jen na šlechtický stůl. Ale jak jistě každý ví, podobně začínala třeba i taková okurka, která byla podávána na evropských dvorech jako pochoutka pro korunované hlavy. Dnes může matchu pít naštěstí naprosto každý, není to jen otázka rodokmenu nebo majetku, nejde o nijak drahou záležitost. Je nicméně důležité zvážit, jakou odrůdu si vlastně koupit a podle čeho se při výběru té pravé matchi řídit. Ať už chceme hubnout nebo si jen pochutnat na opravdu výjimečném nápoji.
Univerzální radu v tomto směru bohužel nečekejte. Na trhu je k dispozici mnoho různých tříd matchi, které se od sebe značně odlišují z hlediska kvality. Co však lze tvrdit s jistotu je fakt, že pokud si chcete dobře pochutnat na čaji a nehodláte jinak matchu využívat v kuchyni do jiných nápojů nebo třeba na přípravu zmrzliny, měli byste v regálech sáhnout po renomovaných značkách za vyšší cenu. To však nijak nenaznačuje, že se nižší šarže matchi nedá vůbec pít. Bohužel však bude podstatně více hořká a zase tolik si na ní nepochutnáte. Ostatně, můžete to zkusit sami metodou pokus – omyl, jedná se o dobrodružství zcela bez rizika.
Existují totiž druhy matchi, které jsou výhradně určeny pro vaření a nemají takovou kvalitu jako ty, které se dají zpracovat do lahodného nápoje. Nakupovat byste v ideálním případě měli u takových výrobců, kteří toto reflektují a nabízejí několik různých druhů s adekvátním vysvětlením, k čemu jsou konkrétně určeny.
Za druhé – při výběru matchi nezapomínejte na to, že samotný název konkrétního druhu hodně napoví o kvalitě. Japonští výrobci dávají některým druhům matchi až básnické přívlastky, v desítkách nabízených druhů nebývá právě snadné se vyznat, a pokud neumíte japonsky, mohl by to být trochu problém. Rádi Vám však napovíme, co které pojmenování vlastně znamená – a věřte, že to vůbec není žádná věda, opravdu nic složitého.
Příprava koichy, kvalitního a velmi hustého čaje matcha, je možná u typu „no mukashi“, který znamená opravdovou a nefalšovanou top kvalitu. Naopak o něco nižší jakost – matcha hodící se pro využití v kuchyni či přípravu řídkého čaje – je označována na obalu heslem „no shiro“.
Když se rozhodujeme mezi tím, která matcha je lepší pro využití v kuchyni a s jakou si spíše vykouzlíme prvotřídní nápoj, všímejme si hlavně rozdílů v zabarvení prášku. Spíše lehce nažloutlá barva znamená, že máte před sebou nižší jakost, která se hodí hlavně pro vaření nebo obecně přípravu pokrmů. Naopak naproti tomu vyšší kvalita se prezentuje sytě zelenou barvou.
V praxi to ale jen tak snadno nepůjde rozlišit. Při výběru v obchodě totiž dostanete matchu v uzavřeném balíčku, to proto, že nesmí přijít na vzduch nebo světlo – protože se nezvykle rychle kazí. Buddhističtí mniši opravdu dobře věděli, proč umletý prášek uchovávat s největší možnou pečlivostí. Sluneční paprsky nebo kyslík způsobují, že čaj nebude vůbec dobrý – a současně částečně ztratí i své výtečné účinky na naše zdraví.