K čajovému dýchánku, nebo lépe řečeno obřadu či ceremoniálu s matchou, přesně podle japonských tradic, je důležité hlavně adekvátní nádobí. Bez takzvaného chawanu, tedy čajové misky používané už po více než čtyři století, je celá věc naprosto nepředstavitelná.
V této době totiž přišel se zajímavou inovací japonský čajový mistr, jeden z nejproslulejších ve svém oboru – Sen Rikyu. A tvar, jaký dal této posvátné čajové misce, se udržel až dodnes, a to z mnoha různých důvodů. Pokud tedy hodláte vyzkoušet matchu, určitě bude zajímavé pořídit i vhodný chawan. Čajová etiketa velí jasně. Pít matchu z něčeho jiného než chawanu je stejné, jako pít víno z hrnečku. Prostě barbarství první kategorie.
Jak dokumentují i četné archeologické nálezy, když se matcha z Číny dostala poprvé do Japonska, ruku v ruce s ní šla i tato miska. Tato nádoba umožnila, aby se i bez specializovaného náčiní přirozeně rozvinula chuť a vůně nápoje. Japonští čajoví mistři si ale tvar ještě trochu přizpůsobili k obrazu svému, snad i proto, aby jen bohapustě nekopírovali něco odjinud. Pokud jste někdy slyšeli i miskách tenmoku, pocházejí právě z tohoto raného období, kdy se matcha poprvé dostala na Japonské ostrovy.
Proč došlo ke změně? Inu, japonský čajový mistr Sen Rikyu vyznával filosofii zvanou Wabi. Ta velí, že největší možná krása a elegance se skrývá v jednoduchých tvarech a jednoduchosti jako takové. I proto se původní čínská miska trochu změnila, její tvar i povrch musel co možná nejvíce odpovídat mistrovu světonázoru.
Hledat ideál v jednoduchosti se Rikyovi nakonec – alespoň dle jeho mínění – opravdu podařilo. Korejský mistr keramiky Raku Cho-Jiro jej svými výtvory natolik okouzlil, že přijal čajovou misku z jeho dílny jako nejlepší možnou volbu. A pojmenoval ji samozřejmě po autorovi – Raku. Korejský mistr má své pokračovatele ještě dnes a na zakázku si klidně můžete nechat vyrobit kopii původního originálu. Ale připravte si spoustu peněz, protože taková věc rozhodně není nic levného. Navíc existuje i slušná pravděpodobnost, že budete mít problém i s objednávkou – tyhle věci se totiž shánějí mimořádně těžko.
Sen Rikyu si přál, aby se právě jako chawan vyvaroval všech zdobných ornamentů, neměl ostré hrany a byl celkově tak nějak „obyčejný“. Důležité je totiž hlavně si daný nápoj vychutnat v opravdu poctivé formě a neohlížet se na to, co je kde vryto či namalováno.
Dalším důležitým článkem ve vývoji zdánlivě obyčejné misky byl Furuta Oribe, učedník mistra Sena. Ten po smrti svého učitele začal prosazovat zdobnější keramiku, chawany zdobené nejrůznějšími motivy a kresbami jsou dodnes realizací jeho původních myšlenek. Dnes se hovoří o stylu Oribe, ale kdybyste jej chtěli mít doma – je to běh na dlouhou trať. Dají se sehnat opravdu velmi špatně, a když už, tak za velké částky. Ale rozhodně to není nikterak nemožné.
Jak vybrat ten skutečně nejlepší a nejvhodnější chawan, pokud si chcete dopřát skutečný čajový obřad? Existuje několik jasně daných pravidel, ze kterých se nevyplácí nějak ustupovat. Jen pokud je dodržíte, je zaručen maximální požitek z matchi – což určitě stojí za to.
Vnitřek nádoby musí být stoprocentně jemný, totéž je důležité i v případě okrajů dané misky – zbytky prášku pak nezůstanou uvězněné někde v rýhách a promísení s vroucí vodou bude dokonalé.
Veledůležité je také vybrat takovou nádobu, která bude opravdu stabilní. Při rozmíchávání prášku nebo zalívání horkou vodou bychom se mohli opařit nebo trochu cenného nápoje i rozlít. A nestabilní chawan nezaručuje rovnoměrné rozmíchání čajové směsi, tudíž chuť nebude tak nějak „opravdová“ jako v asijské čajovně.
A na závěr jedna perlička – věděli jste, že chawany se liší i podle toho, pro kterou roční dobu se nejvíce hodí? Široké a nízké nádoby jsou určeny pro letní měsíce, naopak vysoké a úzké jsou praktické během zimy, protože drží dobře teplotu.