Oblíbený čaj, který pili už buddhističtí mniši a japonští samurajové. Nápoj, jenž se proslavil i díky způsobu své přípravy, která vypadá místy až magicky. Hluboká meditace, chvíle klidu, ale i napjaté momenty před vypuknutím rozhodující bitvy, které vyžadují uvolnění mysli. I proto se matcha v minulosti pila. Je totiž po staletí známo, že matcha nejen uklidní, ale rovněž také dodá spoustu energie (což se hodilo nejen vojákům, ale i učencům v klášterech). Matchu tak pijí nejen ti, kteří se zhlédli v obřadném způsobu její přípravy, ale i ti, jimž učaroval zdravý životní styl.
V dávné minulosti byl možný jen jediný způsob, jak matchu dlouhodobě uchovat v takřka nezměněné podobě. Jak? Inu, prostě ji rozemlít na jemný prášek, totéž se často dělávalo i s mnoha léčivými bylinami nejen v Asii, ale doslova po celém světě. Ve starověké Číně se matcha takto uchovává už tisíce let, dala se tak snadno přenášet nebo převážet. Působila proti nejrůznějším zánětům, ale i horečkám a pomohla i při rekonvalescenci po prodělání těžkých chorob. Dodala totiž zmoženému tělu potřebné množství energie a také jej patřičně pročistila.
V dnešní době, kdy jsou k dispozici moderní vědecké studie na toto téma, se kladný efekt matchi na lidské zdraví jen potvrzuje. Matcha se řadí do rodiny zelených čajů, ale vlastně také stojí na jejím samotném okraji, a to z jednoho prostého důvodu – účinky popíjení nápoje, který se z ní vyrábí, je až desetkrát výraznější než v případě klasických zelených čajů. Může za to nejen specifický postup při pěstování, kdy se plantáže v poslední fázi růstu zakrývají do stínu, který propustí jen minimum slunečních paprsků. Své dělá i zvláštní způsob přípravy, který u žádného jiného čaje na světě určitě není zvykem.
Obvykle se totiž zelené lístky zalijí horkou vodou, vylouhují a vyjmou se z nálevu (zužitkují se jinak nebo se prostě vyhodí). U matchi je to přeci jen trochu jiné. Rozemleté lístky se doslova a do písmene rozmíchají do vody, takže je de facto vypijeme společně s čajem. Díky tomu je dosažen několikanásobně lepší zdravotní efekt oproti čajové klasice.
Zpomalení procesu stárnutí, lepší fyzička, ale také preciznější způsob spalování tukových polštářků. Jak dokazují analýzy z mnoha laboratoří, není to jen zažitý mýtus, ale skutečně pravda. Matcha má takřka patnáctkrát vyšší obsah antioxidantů než „naše“ borůvky – oproti zelenému čaji dokonce desetkrát vyšší. A to je opravdu zajímavé číslo, co říkáte?
Navíc, když srovnáme účinek popíjení matchi s popíjením zeleného čaje za účelem hubnutí, je zde také určitý rozdíl. Zelený čaj dokáže zintenzivnit metabolické procesy v těle až o deset procent. Matcha tohle dokáže také, nicméně skoro až o celou polovinu. A to je opravdu k zamyšlení.
Proč pili matchu japonští samurajové těsně před bitvou? Ano, prostě proto, aby se uvolnili a dodali tělu jednorázově velké množství energie před heroickým fyzickým vypětím. Dnes naštěstí nebojujeme s obrovskými šavlemi a kopími, ale na druhou stranu chodíme do fitcenter a posiloven. A právě zde matcha najde dobré uplatnění, protože šálek tohoto čaje před samotným výkonem výrazně posiluje celkovou výdrž našeho těla. Působí mimo jiné pozitivně i na činnost kardiovaskulárního systému.
Ba co víc, výhodou matchi je například i to, že obsahuje jen stopové množství kofeinu. Organismu tohle dlouhodobě jen prospěje, protože získá spoustu energie a současně si na kofeinu nevytvoří žádný návyk, kterého se pak jen obtížně zbavuje. Dlouhodobý příjem vyššího množství kofeinu má navíc na lidské zdraví dosti negativní účinky, v širším smyslu slova je to droga.